חזון ״עוגן לעתיד״
| "באין חזון יפרע עם ובאין הגשמה יפרע חזון"
סיפור הקמתה של ישראל, שהחל כחלום אוטופי של בודדים בשלהי המאה ה-19, התגשם בהקמת מדינת ישראל כנגד כל הסיכויים ומתוך אפר השואה והחורבן.
כעת, לאחר שבעים ושבע שנים ולאור המשברים הגדולים שחווינו בשנים האחרונות, ישראל ניצבת בפני צומת היסטורי.
עלינו להסתכל בגאווה על מה שבנינו - על הפרחת השממה ועל ״אומת ההייטק״, על קיבוץ הגלויות ועל ההישגים התרבותיים - אך בה בעת לשאול את עצמנו שלוש שאלות מהותיות:
-
איפה טעינו?
-
לאן אנחנו רוצים להגיע כמדינה?
-
איך מתקנים ומתקדמים מכאן?
התשובה לשלושתן עוברת בבניית חזון, בהבנה ששעת משבר כזו היא גם הזדמנות לאמץ חזון חדש, גדול יותר מ"מפלט בטוח לעם היהודי" או "שיבת ציון" שהיו נכונים לשעתם.
מפלט ובניה יכולים להוות בסיס לחזון לעם שבורח ממי שקמים לכלותו אבל הוא לא מספיק בשביל להחזיק מדינה וחברה משגשגת לאורך הזמן, גם לא ״זכות אבות היסטורית״. הגיע הזמן לבנות חברה בישראל שתהיה גאווה לא רק בשל עברה, אלא גם ואולי בעיקר בשל עתידה.
הרבה מאוד מהאסונות והמשברים שעברו עלינו בעשורים האחרונים נבעו מהיעדר חזון עדכני קוהרנטי וברור, ובהיעדר חזון כזה מוצאים את מקומם בלב השיח הציבורי חזונות לא לגיטימיים שסוחפים אחריהם ציבורים מבולבלים, סוחפים אחריהם נוער צמא לסיפור ומטלטלים עוד יותר את החברה ואת הספינה. חזונות שאפשר להגדיר אותם יותר כחזיונות תעתועים ולא חזונות ריאלים על גוג ומגוג ומשיחיות, על מדינת הלכה ועם לבדד ישכון ועוד.
למען האמת לא מפתיע שחזונות כאלו, שבעבר היו בשולי השוליים של החברה הישראלית, מקבלים פתאום במה ומקום - זה נובע מואקום ומבלבול. עם בלי חזון הוא כמו ספינה בלב ים שמנווטת בלי מצפן, כל רוח רעה יכולה לבלבל ולהסיט את הספינה לכיוונים מסוכנים.
ישראל צריכה חזון חדש, חזון שיונק את רעיונותיו מהמסורת היהודית, ומעקרונות היסוד של ישראל, כפי שנכתבו במגילת העצמאות:
| "מדינת ישראל תהא מושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל"
אך החזון גם צריך להיות מביט קדימה ורואה את האחר, מכיל, מתקן ומדייק את מה שלא עבד בשבעים ושבע השנים האחרונות.
עם ההבנה הזו יצאנו למסע בן למעלה משנתיים במהלכו בנינו הצעה לחזון - לא רק ברמת רעיונית אלא ברמה פרקטית, איך הוא בא לידי ביטוי בחיי היום יום של אזרח ליברלי, מה הוא דורש מאזרחים ומה הוא דורש מפוליטיקאים, מה הוא דורש לשנות ומה לשמר.
כשיצאנו למסע הזה הבנו שלא צריך להמציא את הגלגל, הדברים נכתבו בניירות ומחקרים וחשוב מכך בלבבות של מיליוני אזרחים, ולכן יצאנו למסע ברחבי החברה הישראלית - מסע שבמסגרתו קיימנו מאות מפגשים ברחבי הארץ עם אזרחים ואזרחיות - מהגליל והגולן, מהערבה והשרון, יהודים וערבים, בדואים ודרוזים, דתיים וחילונים, עולים וצברים. זאת לצד סקירה ולימוד מקיף של עבודות העומק שנכתבו בשנים האחרונות.
מטרתנו הייתה ברורה - לנסח חזון שמסתמך על נתונים ומידע אבל גם על תחושות ונרטיבים, ששומע את עמדתם של החוקרים אבל גם קשוב ומכיל את עמדתם של מובילים חברתיים ואזרחים מן השורה.
דפוס הפעולה שלנו בכל פורום, סביב כל שולחן היה אחד - להקשיב, להקשיב ושוב להקשיב. , בלי דעות קדומות, בלי קונספציות ובלי שיפוטיות ומתוך מקום של צניעות לגבי הידע המוקדם שלנו, כפי שכתב אריסטו: ״דבר אחד אני יודע, שאינני יודע דבר״.
קצרה היריעה מלפרט את התחושות ואינסוף המידע שספגנו במסע הזה, חלקו היה קשה לעיכול, חלקו פגע וחלקו עודד וכולו כמכלול היה לא פחות ממפעים.
אם ננסה למצות את כל המסע למסקנה אחת, ניתן לומר זאת:
| לרוב הישראלים חסר חזון שהם יכולים לשאוף אליו, ללכת אחריו ולהרגיש חלק ממנו. חזון שהם יכולים להזדהות איתו ולהרגיש גאים. חזון שדרכו הם יכולים להזדהות עם המדינה ומהלכיה, שהם יכולים לראות עצמם חיים לאורו בשגשוג, שלום וביטחון.
המסמך לפניכם מציע חזון כזה. ברור לחלוטין שמסמך, שום מסמך, לא יכול להתייחס לכל הסוגיות שנמצאות בשיח הישראלי - יומיומיות ואסטרטגיות, ערכיות ופרקטיות, אבל המטרה שלנו היא להציע מערכת הפעלה כוללת שמכילה ערכים ורעיונות, תחומי התמקדות וקווים מנחים שאם יאומצו על ידי רוב בציבור הישראלי יכולים לשנות את מסלולה של ישראל מהקצה אל הקצה.
החזון הזה לא בהכרח מתאים לכל אוכלוסיות ישראל ואנחנו לא מתיימרים לכך, הוא יכול להתאים לרוב גדול מקרב האזרחים שרוצים לחיות במדינה דמוקרטית, ליברלית, מתקדמת, עם חברה משגשגת, . מדינה שרואה עצמה כחלק ממשפחת העמים ושאזרחיה חיים בשוויון, בשלום ובביטחון, . מדינה שמהווה בית לאומי בטוח לעם היהודי, אך לא שוכחת להוות בית גם לכל שאר אזרחיה.
הצהרת החזון
כאשר יוצאים לנווט יש כלל ברזל שאומר - אם הלכת לאיבוד, תחזור לנקודה האחרונה שממנה אתה יודע להתמצא, וכך עשינו. למדינת ישראל היה חזון בצאתה לדרך לפני שבעים ושבע שנים, והחזון הזה גולם בצורה טובה במסמך הכרזת העצמאות. מסמך שהוא לא מס שפתיים היסטורי אלא מצפן ערכי, מעין "צידה לדרך" שניתנה לנו על ידי האבות המייסדים - מסמך המבטא בפשטות את חזון העם והאני מאמין שלו.
בין העקרונות והיסודות שניתן למצוא בהכרזת העצמאות: חופש דת, חתירה לשלום, צדק, בית לאומי לעם היהודי, חירות, קבלת האחר, חיבור למסורת היהודית, שוויון זכויות ללא הבדל דת גזע ומין, חופש חינוך ותרבות, כבוד לכל הדתות.
אם נפרק את המגילה לעקרונות בסיס, אפשר לומר שהיא קיבעה מספר רגליים למדינת ישראל הדמוקרטית, הליברלית, השוויונית, שתהווה בית לאומי בטוח לעם היהודי:
-
מימוש זכות ההגדרה העצמית של העם היהודי
-
מחויבות לדמוקרטיה ולשוויון מלא כלפי כל אזרחי ישראל ללא הבדל דת, גזע ומין
-
חתירה תמידית לשלום
-
חוקיות, מוסדות ושלטון תקין
-
עמידה באחריות בינלאומית והתנהלות כחברה במשפחת העמים
אותו מצפן ערכי, בהתאמה למציאות של המאה ה-21 וללקחים והמסקנות שלמדנו משבעים ושבע שנות עצמאות, אמור להוביל אותנו גם בדורות הבאים ועל בסיסו ועל בסיס מסע ארוך ויחודי אל נבכי החברה הישראלית אנו מציעים את החזון הבא:
| בניית חברה ישראלית שתהווה מופת של צדק, שוויון וערבות הדדית. חברה חופשית בנפשה ובמעשיה, הרואה באדם לא אמצעי אלא תכלית. אשר רואה בחירותו ובכבודו של האדם את עמוד השדרה הלאומי שלה. חברה אשר יונקת השראה ממגילת העצמאות מחד ומהקאנון היהודי מאידך, שזוכרת את הייחוד שלה אבל פועלת לאור עקרונות הליבה של הדמוקרטיות החופשיות שהם - חירות, שוויון ושאיפה לחיים בביטחון, שגשוג ושלום. חברה שמצוינות מוסרית, אחריות ציבורית, קבלת השונה וחמלה אנושית הן נר לרגליה. חברה בה חירות היחיד נבנית במיזוג ושותפות עמוקה בין אזרחיה בבניין האומה ולא על אדישות כלפי גורלו של היחיד. חברה אשר תכוון ראייתה אל העתיד הרחוק - אל הדורות הבאים ותראה את טובתם בכל פעולה
תיאוריית השינוי שלנו
אנחנו ב "עוגן לעתיד" מאמינים שהדרך לכונן בישראל מדינה וחברה שתואמות חזון זה עוברת דרך העם וממנו למערכת הפוליטית ולשאר ענפי ההשפעה בחברה כמו מערכת החינוך, צה״ל, השירות הציבורי וכו׳ .
השנים האחרונות הוכיחו לנו שהציבור בישראל נחוש ומוכן להקרבה, שהוא מחזיק בתוכו ערכים ועוצמות שכבר מזמן אבדו לנציגי הציבור שלנו ולמובילים את המערכת הפוליטית.
ולכן אנו מאמינים שהדרך להשפיע ולחולל את השינוי היא בתפיסת Bottom-Up, מהציבור להנהגה, מהטקסט לעשייה, ובדרך הזו לסחוף אחרינו חלקים גדולים מהחברה ובכללם גם חלקים גדולים במערכת הפוליטית.
איך עושים את זה?
מקימים תנועה אזרחית המונית עם חזון ורעיון מסדר ברור ומקיף שחבריה פועלים במספר חזיתות:
-
פעולות אקטיביות שיטתיות בשטח
-
הסברה פיזית ודיגיטלית
-
שילוב כמה שיותר אנשים מצוינים במערכת הפוליטית המקומית והארצית
-
הכנסת ודחיפה של תכנים בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי
ככל שכמות החברים בתנועה תגדל, כך ההשפעה האלקטורלית מחד וההד הציבורי בתקשורת וברשתות מאידך ילכו ויגדלו, מה שיאפשר לנו להשפיע בצורה משמעותית על המערכת הפוליטית. כך נוכל לדרוש מהפוליטיקאים, ערוצי התקשורת ומובילי הדעה בשיח הציבורי להפסיק לעסוק במקומות בפריימריז , להפסיק לדבר על מנהיגות פוליטית פרסונלית כזו או אחרת ולהתחיל לדבר על רעיונות, ערכים, פתרונות ועשייה - פחות פוליטיקה של אנשים ויותר פוליטיקה של מעשים מבוססת ערכים.
המסע שלנו לימד אותנו שרוב הישראלים לא רואים ביטוי לעצמם, לערכיהם ולשאיפותיהם בהנהגה הפוליטית הנוכחית ולא מזדהים עם הכיוונים שאליהם המדינה הולכת.
לאורך המסע, רבים שיתפו כי הם לכאורה שייכים ל ״מחנה פוליטי״ מסוים שהפסיד או ניצח בבחירות, אבל הם לא מרגישים הזדהות, הם לא מרגישים שמספרים את הסיפור שלהם, שרואים את הפצעים שלהם, שמכירים את הקשיים שלהם ושעובדים יום ולילה לטובתם ולטובת ביטחון ועתיד ילדיהם.
את זה אנחנו חייבים לתקן. חברה חפצת חיים חייבת להכיר בכך ולפעול לתקן זאת בכל הכלים שבידיה.
יש לשרטט מחדש את גבולות ה ״מחנות הפוליטיים״ בישראל, לא עוד מחנות ימין ושמאל, לא עוד דתיים מול חילונים או יהודים מול ערבים, פריפריה מול מרכז או כל מיני חלוקות אחרות שנשמרות ומתוחזקות על ידי פוליטיקאים לא ראויים במשך הרבה מאוד שנים.
הקו שיחצה בין המחנות הפוליטיים צריך להיות קו שחוצה קודם כל בין מחנות אידיאולוגיים ומתבסס על שאלות ערכיות:
-
לא מאיפה באת, אלא - לאן אתה רוצה ללכת?
-
לא מה המוצא או מקום המגורים שלך, אלא - אילו ערכים את רוצה שיובילו את המדינה?
-
לא מה אתה חושב על המציאות או על העבר, אלא - איך אתה מדמיין את העתיד?
אנו מאמינים שבאופן הזה נוכל לייצר ברית חוצת מגזרים, אזורים גיאוגרפיים, עדות ודתות, ברית ערכית שמדברת על עתיד וייעוד ולא על עבר וגורל - ברית ייעוד.